Werk jij met je hond in de zorg, op een school, in je eigen praktijk,…? Dan wil je natuurlijk zeker zijn dat je hond dit leuk vindt en dat er rekening gehouden wordt met zijn welzijn. Want gelukkige hond is gelukkig baasje, toch?
We zien vaak toch honden die ingezet worden die het eigenlijk niet zo fijn vinden om in een bepaalde situatie te worden gebracht. Kleine signalen worden getoond, maar door onwetendheid van de baasjes wordt dit niet opgemerkt. Of soms willen we zo graag dat het wél goed gaat, dat we het niet (willen) zien.
Maar de valkuil daarbij is dat de hond over zijn grenzen gaat en uiteindelijk misschien uitgeblust geraakt. Of net overprikkeld wordt. Of niet meer graag wil meegaan met de baas. Of misschien nog erger, gedrag gaat vertonen dat niet acceptabel is in AAS (denk aan agressie, angst of stress,…). Dat willen we bovenalles voorkomen!
De PADA test is specifiek opgesteld om te testen of een hond geschikt is voor verdere training in AAS. Er wordt gekeken hoe de hond reageert op:
- fysieke aanrakingen, zowel vriendelijk als iets ruwer (tot twee kleine kneepjes)
- het hierkom commando van een vreemd persoon
- een nieuwe ruimte verkennen als hij wordt losgelaten daar
- meegaan met een vreemde persoon
- een vreemd voorwerp in een donkerdere ruimte
- een hard geluid
- …
Kortom, allemaal zaken die je zou kunnen tegenkomen als je werkt met je honden in AAS.
Door deze test te doen, leer je je hond veel beter kennen en weet je waar zijn mogelijke werkpunten of aandachtspunten zitten. Misschien vindt hij een vreemd voorwerp in een donkere ruimte wel zo spannend dat hij niet meer herstelt. Of misschien vindt hij het ruwere aanraken absoluut niet fijn, waarna hij niet meer naar de persoon wil toegaan. Dat is allemaal zeer waardevolle informatie waar je tijdens je sessies mee aan de slag kan en extra op kan letten. Maar wie weet leer je wel dat je hond alles prima kan handlen en dat jij je dus minder zorgen over hem moet maken tijdens een sessie! De moeite waard dus om het te ontdekken!!
